AAUs system til digitale prøver

Spørgsmål & Svar

  • +

    Besvarelsen kan ikke scannes, hvad gør jeg?

    Der kan være en række årsager til at en besvarelse ikke kan skannes. fejltypen kan ses ved at klikke på dokumentet i Plagiatstatus.

    • ”Filen er for stor” (over 200mb) -  Hvis filen indeholder store mængder billed eller video.
      Løsning: Teksten i besvarelsen kan kopieres og gemmes som en .txt fil – som så kan uploades manuelt til Urkund.
    • ”Filtypen er forkert”. Urkund kan kun læse følgende filtyper: .doc, .docx, .xls, .xlsx, .sxw, .ppt, .pptx, .pdf, .txt, .rtf, .html, .htm, .wps, .odt and .pages. Hvis en PDF er dannet via en scanner kan det heller ikke plagiatscannes, da besvarelsen så er reelt er en billedfil.
      Løsning: Filen skan ændres til en gylidg type.
    • ”Ukendte fejl” - En samlediagnose for en række sjældne fejlscenarier, fx hvis en besvarelse er beskyttet/krypteret, en PDF konvertering er fejlen. 
      Kontakt: studiesystemer@aau.dk
  • +

    Jeg oplever fejl, når jeg downloader alle besvarelser på én gang

    Fejlen opstår fordi besvarelser og bilag tilsammenfylder for meget til at Digital Eksamen kan danne en zip-fil med alle besvarelser og bilag i. Oplever du dette, kan du forsøge dig med følgende:

    1. Hent kun hovedopgaver (og ikke bilag). Klik på pilen ud for knappen [Hent alle besvarelser] og vælg Hent alle besvarelser (kun hovedopgaver)
    2. Hent besvarelserne individuelt. Klik på pilen ud for knappen [Åbn besvarelse] og klik på dokumentets navn. Så starter download af dokumentet.
  • +

    hvad betyder det, at plagiatscan vises i Digital Eksamen?

    Hvor de studerende før fik plagiatscannet deres projekter i forbindelse med upload til Det digitale projektbibliotek, sker dette scan nu ved aflevering i Digital Eksamen. For dig som bedømmer betyder det, at resultatet udstilles for dig direkte i Digital Eksamen, hvor du før fik tilsendt en mail hvis procentdelen for plagiat overskred en vis grænse.

    Studiesekretæren bestemmer ved opsætning af prøven hvorvidt der skal scannes for plagiat.

  • +

    Får jeg en mail, hvis plagiatscannigen viser en høj grad af tekstsammenfald?

    Nej. Praksis for opfølgning på plagiatskanning blev ændret da vi fik Digital Eksamen. Nu kan du se resultatet af plagiatskanningen direkte i DE, og hvis der er fundet tekstsammenfald med eksisterende kilder, så kan du åbne plagiatskanningsrapport direkte fra Digital Eksamen.

  • +

    Er der en grænseværdi for hvornår jeg skal forholde mig til plagiatscanningsrapporten?

    Nej. Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem en høj procentsats og at der er plagieret. En besvarelse hvor der er citeret omfattende, men korrekt, eller hvor bilagsmaterialet er en del af hoveddokument, kan slå ud med en meget høj procentssats uden at der er plagieret. Modsat kan en besvarelse med blot 2-3 % tekstsammenfald indeholde flere siders plagieret materiale.

    Står der 90 eller 100% er det selvfølgeligt nærliggende at bruge rapporten til at se, om der er tale om snyd eller blot en fejl. Det kunne være at besvarelsen er blevet skannet op imod en tidligere version af ”sig selv” .

    ”Bedømmerens faglige blik” er det vigtigste værktøj til at vurdere om der er plagieret, plagiatscanningen er et nyttigt hjælpeværtøj til at følge op og efterprøve en mistanke.

  • +

    Der står 100% match i en URKUND-rapport - hvad gør jeg?

    Der er tilfælde hvor samme besvarelse er blevet uploadet flere gange, og plagiatrapporten vil så slå ud med 100% plagiat. I Urkund kan man manuelt fjerne udvalgte kilder, som der matches op imod, således kan den reelle plagiatprocent vises. Dette gøres på følgende måde:

    1. Log ind i Urkundanalysen – enten via klik på %-satsen i DE eller via link i mail fra Urkund
    2. Find List of sources i øverste højre hjørne
    3. Fjern flueben i den øverste kilde (i dette tilfælde ”Test2 Urkund.pdf”):

    4. Fold listen Alternative sources ud. Sæt flueben ved dem alle:

    5. Det reele resultat vises nu i øverste, venstre side:

  • +

    hvorfor kan jeg ikke se medbedømmers karakter?

    Digital Eksamen udvikles i samarbejde med fire andre universiteter, og i dette fællesskab er man blevet enige om at indberettede karakterer ikke vises for medbedømmere, idet den afgivne karakter skal være individuel og upåvirket. Digital Eksamen er på nuværende tidspunkt ikke en voteringsplatform, hvor bedømmere kan diskutere karaktergivningen.

    Der er findes dog pr. april 2018 en ny funktion som muliggøre overførsel af karakterer til censor/medbedømmer. 
    Kontakt din studiesekretær for yderligere info herom.

    Har du spørgsmål til Digital Eksamen? Så skriv en mail til studiesystemer@aau.dk